Bostadsrätt vs HyresrättBostadsrätt eller hyresrätt? Vilket är bäst, en bostadsrätt eller en hyresrätt? Varför vill de flesta bo i bostadsrätt? Är hyresrätt fördelaktigare rent skattemässigt? Vad tjänar man på att bo i hyreslägenheter istället för bostadsrätter? Fördelar och nackdelar med bostadsrätt vs hyresrätt.

Fördelar med Bostadsrätt

Man kan inreda lägenheten lite som man vill.

Bostadsrätt är ofta en form av investering och har vanligtvis ansetts säkrare än aktier. 

Stort utbud, speciellt i större städer.

Du har möjlighet att lära känna dina grannar bättre på föreningsdagar och gårdsstädningar etc.

Nackdelar med Bostadsrätt

De senaste årens uppgång i storstadsområdena och utflyttning från mindre orter har gjort bostadsrätten till en mer osäker placering. Det är hög fallhöjd i priserna. Om man vet att man ska flytta inom ett par år kan hyresrätt vara bättre, om man kan få tag på en vill säga..

Du måste vara mer ansvarstagande som bostadsrättsägare och du måste vara förberedd på plötsliga utgifter där du får stå för kostnaden själv.

Du måste deklarera vinsten och betala vinstskatt, det är olika datum som man måste hålla koll på när det är dags att betala in vinstskatten som du kan läsa mer om här.

Fördelar med Hyresrätt

Du kan ringa vaktmästaren och få saker fixat. Bra för dig som inte vill, kan eller orkar vara med i renoveringshysterin.

Du slipper oroa dig för att kylen eller frysen pajar och slipper lägga ut stora utgifter på att köpa nya vitvaror då dessa ersätts och installeras av hyresvärden när de går sönder.

Du slipper vara med på föreningsdagar då det ska städas buskar och plockas skräp och snyggas till och där bara en tredjedel drar sitt strå till stacken osv.

Du slipper ora dig för en fastighetskrasch där priserna rasar och den som har bostadsrätt står med stora lån och lite värde på sin investering.

Du behöver inte vara kreditvärdig på samma sätt och du behöver inte ta stora lån.

Du kan säga upp sin lägenhet när som helst och slipper krångla med mäklare och försäljning.

Upprustning och renovering görs i samarbete med hyresvärden och ofta kan man få hela eller delar av det bekostat beroende på hur stort renoveringsbehovet är. Här skiljer det sig också mycket mellan olika hyresvärdar.

Du behöver inte oroa dig för Ingves nyckfulla räntepolitik och modellerna som inte stämmer med verkligheten, du kan dock indirekt märka av effekter av ränteläget i dina hyror.

Nackdelar med Hyresrätt

Du kan inte slå ner en vägg eller modifiera lägenheten på samma sätt som i en bostadsrätt.

Du kan inte tapetsera och måla om i vilka färger du vill.

Du betalar men investerar inte. Om marknaden går upp och värdet på fastigheter stiger får du inte ta del av uppgången. Du missar värdestegringen och värdeökningen som man får med bostadsrätter.

 

25 jun 2016