Hur mycket tar en mäklare i provision för en bostadsrätt?Mäklarens provision när du säljer bostadsrätt

I Stockholm tar en mäklare ca 1,5-3% i provision (tv4.se artikel om provision på bostadsrätter). I mindre orter brukar mäklarens provisioner vara lite högre eftersom priserna är lägre. Det är också vanligt med en fast minimumsumma eller minimumcourtage på 35-40 tusen. Sen brukar det finnas en rörlig del på t.ex. 10% om priset når över en viss nivå. Även ute i förorterna kring Stockholm och de större städerna som Malmö och Göteborg är den procentuella provisionen något högre än den är när högt värderade lägenheter inne i de centrala delarna säljs.

Hur räknar man ut vinst och skatt på bostadsrätter?

Läs en fullständig genomgång om allt som har med försäljning av bostadsrätt här

Bjurfors mäklarprovision vid försäljning av bostadsrätt

När jag sålde min bostadsrätt i Kista ville mäklaren ha 45 tusen i fast provision, men det omförhandlades till 40 tusen och 10% rörlig provision över 1 miljon. Bostadsrätten såldes för 1,1 miljoner vilket innebar att mäklarens provision blev 40 tusen + 0,1 x 100 tusen (överskjutande del över 1 miljon) = 50 tusen totalt. Det kanske var lite hög provision då det motsvarar 4,55%. Här måste man dock också ta in i beräkningen Bjurfors brukar få ut de högsta kvadratmeterpriserna i Branschen medan Fastighetsbyrån (Swedbank) får ut bland de lägsta. Så även om Fastighetsbyrån är billigare så får Bjurfors samtidigt ut ett högre värde på sina försäljningar. I mitt fall slogs nytt kvadratmeterpris-rekord i bostadsrättsföreningen så det går i linje med statistiken för Bjurfors - de får helt enkelt upp värdet mer vid sina försäljningar av olika anledningar.

 

Köp bostadsrätt med Fastighetsbyrån och sälj med Bjurfors

Utifrån försäljningsstatistik med olika mäklarfirmor kan man således dra slutsatsen att det generellt sett borde vara bättre och mer lönsamt att köpa lägenhet där Swedbank/Fastighetsbyrån är mäklare, men sedan när man själv ska sälja så bör man anlita Bjurfors för att få ut högst värde på försäljningen av bostadsrätten. Enligt statistiken så ligger Fastighetsbyrån i botten när det gäller försäljningspris/kvadratmeter och Bjurfors ligger i topp när det gäller pris/kvadratmeter. (Köp av Fastighetsbyrån, sälj med någon annan. Och vad innehåller egentligen siffrorna för bostadsprisutvecklingen?). Detta kan naturligtvis bero på att Bjurfors genomför försäljningar av mer exklusiva objekt, områden och säljer mycket villor och hus och är aktiva främst i storstadsregionerna. Medan fastighetsbyrån är stor i hela landet och förorterna och därför säljer många mindre värdefulla objekt och jobbar mer med mängd än kvalitet, så slutsatsen är inte helt enkel att dra. Många faktorer spelar in.

Det viktigaste i slutändan är naturligtvis att du känner förtroende för mäklaren och bedömer att han eller hon kan göra ett bra jobb med din försäljning. Det kan därför vara en god idé att bjuda hem några olika mäklare och mäklarföretag för värdering och sedan höra hur dom tänker genomföra försäljningen. Verkar den här mäklaren vara överhopad med jobb och är mest intresserad av ett snabbt avslut för att kunna fokusera på andra mer lönsamma objekt än ditt? eller har mäklaren lite att göra och kan ge sin själ i just din försäljning? Sådant spelar också in. Vilken support och uppbackning har mäklarföretaget i form av interna databaser och kundkontakter? De flesta lägger ut annonser på Hemnet och kanske blocket och i någon lokal tidning. Något som du rimligen kan göra själv minst lika bra.

När man anlitar en mäklarbyrå idag så ingår oftast foto med proffsfotograf vilket tar 3 bilder med olika ljus-exponering och liknande och lägger ihop bilderna eller morphar dom tillsammans för att få ett perfekt jämt ljus som skapar mycket säljande bilder. Om du själv tar foto med din iPhone eller liknande så kan de se lite hobbyaktigt ut. Idag är det också mer standard än tillval att man trycker en broschyr med bilder och info snarare än skriver ut lite info på några A4 papper som man gjorde för 10 år sedan.


 


 

Sälj din bostadsrätt själv för bara 10 tusen

Hemverket. Idag är det fullt möjligt att sälja din bostadsrätt själv för 1/4-del eller kanske 1/5-del av vad det skulle kosta att anlita en riktig mäklarfirma. Den mesta trafiken till visningarna kommer ändå från hemnet.se och blocket.se och dom annonserna kan du ju lätt lägga upp själv. Hemnet tar bara 600 Kr för att lägga ut en annons och bara det brukar vara tillräckligt för att få en 7-8st till en visning i Stockholm. Därför kan det vara bra att överväga att sälja din bostadsrätt själv med hemverket.se. Hade jag sålt idag hade jag nog valt det här alternativet. Men det var skönt att låta en riktig mäklare ta hand om alla inkommande samtal och förfrågningar och alla kontakter med bostadsrättsföreningen och banken, lösa lån och sköta all pappersadministration. Dessutom kände man sig osäker när man aldrig sålt en bostadsrätt förut och ingen riktig koll på alla regler och lagar. Känner du dig osäker på lagar och regler kring skatt, deklaration och uppskov på vinsten vid försäljning av en bostadsrätt kan du lära dig mer här. Så det verkade enklast att anlita en riktig mäklare från Bjurfors. Men nu när jag själv gått igenom både köp och försäljning av en bostadsrätt skulle jag nästa gång helt klart välja att sälja själv med hemverket eller liknande tjänst.

 

Måste du bo i innerstan?

Många är fixerade av att bo i innerstaden och glömmer att det finns fantastiska områden, som nästan är okända för utomstående, i förorterna. Det finns ett område i Kista som är väldigt fint, lugnt, billigt och bara 17 minuter bort från centrala Stockholm med tunnelbana. Barnvänligt, nära till stora fina grönområden och Järvafältet och givetvis Kista Galleria en kort promenad bort. Detta område heter Ärvinge men få känner till det för det syns inte från tunnelbanan när man åker till Kista Galleria. Läs mer om Kista och Ärvinge här. Det finns många bra områden i norra Stockholm som kan vara värda att titta närmare på.

 

30 jun 2014