Lägre bolåneräntor nu när reporäntan är negativ?Bolåneräntorna borde sjunga när Riksbanken sänker reporäntan till negativ ränta på minus 0,10%. Men vad händer i verkligheten? Antagligen kommer bankerna in i det sista undvika att göra så att spararna måste betala för att ha sina pengar på bankernas bankkonton. Man tar antagligen igen det på en mindre sänkning av bolåneräntorna -eller ingen sänkning alls - för att öka sina marginaler, eller i alla fall bibehålla de marginaler man redan har på bolånen.

Reporäntan negativ - ska man ta ut pengarna från banken?

Nu när reporäntan blivit negativ (minus 0,10%) kan man börja fråga sig om man ska ta ut pengarna från banken? Rent teoretiskt måste man nu betala för att ha pengarna på banken. Erfarenhet från andra länder med svagt negativ reporänta visar dock att det sällan drabbar vanliga sparkonton. Bankerna försöker i det längsta att undvika att folk börjar tömma sina konton. Man tar igen det på andra avgifter istället. Kanske sänker man inte bolåneräntan lika mycket och tar igen kostnaden där istället. Det finns exempel på länder där kostnader för sparkonton införts ungefär som kostnad för att ha ett kreditkort. Både SEB och Swedbank har offentligt sagt att man inte kommer låta sina kunder betala för att ha pengarna hos dem i alla fall (dock med brasklapp ifall det skulle bli fler sänkningar av räntan långt under noll).

Reporänta negativ på 0,10% efter Riksbankens sänkning

Sparkonto med garanterat hög positiv ränta

Visste du att det finns en teknisk detalj i lagen som gör att du kan spara med hög positiv ränta trots negativ reporänta? Lagen tvingar nämligen Skatteverket att hålla en minimumränta på sina skattekonton. Det innebär i praktiken att du kan sätta in pengar på ditt skattekonto hos Skatteverket (det konto du sätter in pengar på om du t.ex. sålt en bostadsrätt och som är kopplad till ditt personnummer), och få hög ränta på hela 0,80% oavsett om Riksbanken sänker reporäntan till minus 10%! Läs mer här:

(OBS! Detta kryphål för högräntesparande i en lågränteekonomi är nu tilltäppt)

Läs mer om hur du sparar med hög ränta på Skatteverkets skattekonto

13 feb 2015